Vecka 27


öga
Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i tredje trimestern. Titta in!
Nu väger bebisen nästan 875 gram och är drygt 36 cm lång från topp till tå. Ögonen öppnar och sluter sig, bebisen sover och är vaken på regelbundna tider och den kanske suger på fingrarna eller tummen.

Sov gott och dröm sött! En del experter tror att bebisar börjar drömma vid ungefär 28 veckor. Vad skulle de drömma om? Ingen vet helt säkert, men hjärnan är mycket aktiv även denna vecka. De karakteristiska vecken börjar uppstå på dess yta och mer hjärnvävnad formas.

Om du känner rytmiska fosterrörelser nu, kan det mycket väl vara hicka – vilket är vanligt denna vecka och under resten av graviditeten. Anfallen av hicka brukar inte vara så länge och går över av sig själva.

Nu når livmodern din bröstkorg, vilket kan göra dig andfådd, om du inte redan är det. Från och med nu och under de sista tre månaderna är det inte ovanligt att drabbas av kramp i benen, hemorrojder, åderbråck och klåda på magen. Inte så kul? Läs vad du kan göra själv för att förebygga och lindra.

100 dagar kvar!

Idag är det 100 dagar kvar till Lillebror är planerad att födas..

100 dagar känns jätte långt.. men ändå inte..

100 dagar = 14 veckor och två dagar.. det är 3 mån och 11 dagar.
Men med tanken på att jag redan har fixat av 180 dagar och dom har gått som ett kick.. så är inte 100 dagar så länge..

Men skulle gärna vilja att det redan va Maj och Lillebror va här.



vecka 26


öra
rygg

Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i tredje trimestern. Titta in!
Nu är bebisen lite drygt 35 cm lång från topp till tå och väger strax över 760 gram. Ögonen kommer att börja öppnas kring den här tiden och mot slutet av sjunde månaden kommer reaktionerna på ljud att mogna, eftersom hörselnerverna är mer utvecklade då. Bebisen fortsätter att ta små "andetag" som träning inför livet utanför, även om den än så länge andas fostervatten istället för luft.

Nu växer bebisen snabbt och hjärnan utvecklas i intensiv takt. Detta gör att ditt näringsintag är viktigt. Fortsätt äta en välbalanserad kost med mycket grönsaker och fullkornspordukter. Fiberrik mat, som fullkornsprodukter, linser och råris innehåller mycket B-vitaminer och hjälper till att förebygga förstoppning.

Din föräldragrupp kommer förmodligen att börja om ett par veckor (om den inte redan börjat). Träffarna ger information om förlossningen och början av föräldraskapet och om ni kan delta båda två, är det allra bäst. Att vara välinformerad gör resan lättare.

Vart hos BM idag

Idag har jag vart hos BM.
Det är verkligen inte ofta jag ska dit.. så det är lite skillnad mellan andra barnet.

Vilket som.. allt såg jätte bra ut, alla mina värden.
Jag hoppas att få slippa äta järntabletter så länge som möjligt, eftersom jag inte klarar av dom så bra.
Men än så länge såg mina järnvärden jätte bra ut.

Magen växer och växer, och det är som dom säger.. att magen blir större andra gången..

Fick lyssna på Lillebrors hjärta oxå, och det låg på 138, och slog så fint.

Tommy och Oliver va med.. men dom vänta i väntrummet.. där det fanns leksaker ;)

Fick mitt moderskapsintyg oxå som ska in till FK, mina provsvar, och min blodgrupp, som inte har förändras sen förra gången.. haha..

Idag är det 110 dagar tills Lillebror föds.







vecka 25


hår
Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i andra trimestern. Titta in!

Bebisen väger nu nästan 660 gram och är ungefär 35 cm lång från hjässa till häl. Nu har den fått lite kroppsfett och ser mindre "mager" ut. Sinnenas utveckling har kommit en bra bit på väg. Undersökningar har visat, att ett 26-veckors foster reagerar på beröring. Om du lyser med en ficklampa på magen kommer bebisen att vända på huvudet, vilket betyder att synnerven har börjat fungera.

När du har tid på BVC kontrolleras ditt blodtryck och du får lämna urinprov. På så vis kan man upptäcka tidiga tecken på havandeskapsförgiftning och diabetes så att behandling kan sättas in om det behövs.

Fingrar, handleder och händer kan kännas värka eller kännas domnade. Det kan bero på att karpaltunneln, liksom så många andra vävnader i kroppen, svällt upp. Då kan nerver som löper i tunneln klämmas åt, vilket i sin tur orsakar smärta eller obehag. Handledsstöd kan hjälpa. Prata med din barnmorska eller läkare om du har besvär av det och läs våra tips om självhjälp för domnade eller värkande fingrar.

vecka 24


lungor hud
Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i andra trimestern. Titta in!
Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunn och ömtålig hud och ringa mängd underhudsfett. Nu börjar bebisen fylla utrymmet i livmodern och den är ungefär 30 centimeter lång från hjässa till häl. Hjärnan växer snabbt, smaklökarna är fullt utvecklade, finger- och fotavtryck fortsätter utvecklas. Inne i bebisens kropp utvecklar lungorna andningsvägarnas förgreningar och celler som producerar surfaktanter som gör att lungblåsorna (alveolerna) inte kollapsar när bebisen väl börjat andas luft.

Du kanske har fått svaga röda eller bruna strimmor, så kallade strior på mage, höfter eller brösten. Krämer kan inte ta bort dem, men att ha en BH som ger brösten bra stöd kan förebygga strior åtminstone där.

Det är väldigt vanligt i det här stadiet av graviditeten – ca 90% av gravida kvinnor får dem. Efter förlossningen bleknar striorna gradvis och lämnar strimmor som är ljusare än kringvarande hud.

Dina ögon kan kännas torrare och vara ljuskänsligare än vanligt. Detta är också normalt under graviditeten och du kan lindra symptomen genom att använda s k konstgjorda tårar (säljs på Apoteket).

Listan

Jaha.. då va det dax för listan igen då..
;)


Åka vagn:
(  ) Vagn
(X) Filt
(  ) Åkpåse
(X) Plastad frotté
(  ) Vagnleksak/Mobil
(  ) Reflex
(X) Skötväska

Åka bil:
(X) Bilstol

Sova gott:
(  ) Spjälsäng/Vagga
(  ) Spjälskydd
(  ) Madrass
(  ) Täcke
(  ) Kudde
(  ) Lakan
(  ) Plastad frotté
(  ) Påslakanset
(X) Leksaksmobil/speldosa

(  ) Gosedjur

Sköta om:
(X) Skötbord
(X) Skötbädd/skötskydd

(X) Våtservetter
(X) Tvättlappar
(X) Blöjor
(X) Blöjhink

Äta mat:
(X) Amnings-BH
(  ) Bröstpump
(X) Nappflaska
(  ) Flaskborste
(  ) Modersmjölksersättning
(  ) Amnings kupor
(X) Haklappar
(  ) Dreggelhaklappar

Bada:
(X) Badbalja
(X) Tvättlappar av frotté

(X) babyolja
(X) badhandduk med huva

Kläder stlk 50/52
(  ) Body
(X) Dress
(  ) Mjukisbyxor
(  ) Mössa
(X) Pyamas
(  ) Strumpor

Kläder stlk 56:
(  ) Bodys
(  ) Strumpor
(  ) Pyjamasar
(  ) VelourByxor
(  ) Mössor
(  ) Overall-tunn

(  ) Overall-tjock
(  ) Tossor

Mini-Apotek:
(X) Kräm mot röd bebisrumpa
(  ) Näsdroppar för spädbarn
(  ) Panodil, stolpiller för spädbarn
(X) Febertermometer
(X) Kräm mot torr hud
(X) Idomin
(X) Barnolja
(  ) Xylocain

Övrigt:
(X) Filtar
(  ) Amningskudde
(X) Bärsele
(X) Babysitter
(X) Snuttefilt
(X) Nalle/gosedjur
(  ) Nappar
(  ) Napphållare
(  ) Fårskinnspläd
(  ) Förvaringsmöbel till bebiskläder
(  ) Babygym



Urban Jungle Duo

Humm.. tror ändå att Urban Jungle Duo är den bästa..

Den är "bara" 73cm bred..

Tror ändå att den är den bästa för barnen.. eller?



Näää...

Jag gillar mitt Casper ändå...



Lillebror Casper!


Vecka 23


livmoder
öron hud

Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i andra trimestern. Titta in!

Bebisen väger nu strax över ett halvt kilo och är ungefär 29 cm lång från hjässa till häl. Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst (som under vatten), dina hjärtslag och de mullrande, gurglande och kurrande ljud din mage och tarm gör. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln.

Många studier pekar på att bebisar i magen ofta gillar klassisk musik. Pröva att spela något du själv tycker om och se om bebisen reagerar. Lugnar den ner sig när musiken är långsam och blir livligare när den är snabbare? Vem vet, du kanske bär på en blivande dirigent!

Din bebis hörsel fortsätter att utvecklas och lungorna håller på att förbereda sig inför livet utanför livmodern. Nu är bebisen så stor att du kanske kan se den röra på sig under dina kläder!

Du kanske börjar känna dig klumpig och ovig nu när din tyngdpunkt förflyttat sig. Tandköttet blöder eventuellt när du borstar tänderna och du kanske har fått knoppnavel. Sådant kommer att gå tillbaks till hur det var förut efter förlossningen.

Mitten av graviditeten är en bra tid att resa. Läs allt om att resa när du väntar barn, från solbränna till vaccinationer, på våra resesidor.

Rasmus?

Eller kanske Rasmus?..

Tja.. just nu tycker jag mest om namnen

*Casper
*Rasmus
*Alfons

Men det lär ju kanske ändras ett antal gånger..
Tommy han rycker bara på axlarna, så som han gjorde när vi skulle välja namn till Oliver..
Det är svårt när inga namn duger tycker han..


RSS 2.0