vecka 31


livmoder
fett

Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i tredje trimestern. Titta in!

Bebisen väger ungefär 1,5 kg nu, ser mer och mer ut som en nyfödd bebis och är ungefär 41 cm lång. Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och de ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek.

På grund av trängseln därinne, har du kanske märkt att bebisen inte längre rör sig lika livligt. Men så länge den fortsätter vrida på sig lite, så vet du att allt står väl till. Det kan vara svårt att tro, men bebisen har fortfarande en hel del växande kvar innan den föds – ungefär 900 gram.

Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och nu kissar den, vilket är bra träning inför livet utanför. Benmärgen har tagit över produktionen av röda blodkroppar från levern.

Du har förmodligen gått upp 1,3-1,8 kg denna månad. Det är helt normalt att gå upp kring 450 g per vecka under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.

Har dina sömnvanor ändrats? Läs varför.

10 veckor kvar

Nu är det bara lite mer än 10 veckor kvar tills Lillebror föds.

Idag går jag in i vecka 30, och det känns lite som en milstolpe.
Det har verkligen gått sjukt fort.

Samtidigt längtar jag som bara den tills Lillebror föds.

Nu börjar det bli dax på allvar att börja fixa saker.
Vi har ju en hel del kvar efter Oliver.. men mycket har oxå blivit slitet, söndertvättat och förstört.

Det som står högst uppe på "Att köpa listan" är

*Ny vagn
*Spjälsäng
*Babygym

Vi har bestämt oss för att inte köpa snor dyra Urban Jungel, utan satsa på en annan vagn som inte kostar lika mycket..
Dubbel vagnarna är faktiskt nästan dubbelt så dyra som singel.
Oliver kommer ändå kanske inte vilja åka så mycket vagn efter 2- 1/2år.. och då känns det helt galet att köpa en vagn för över 11,000:- för att bara flitigt använda den i ett halvår.

Jag har kollat lite på Blocket och så.. men folk tar verkligen fantasi-priser för vagnar.
Visst kan man kanske hitta klipp.. men i bland tar folk bara 500:- mindre för sina beg. vagnar än va som säljs i butiken.
Av någon anledning är dubbel vagnarna mer slitna och skabbiga än singel vagnarna.

Så om vi köper en "normal dyr" dubbel-vagn och behåller våran gamla vagn, kan vi faktiskt köra på dubbel-vagnen tillsammans med Oliver.. och sen växla med våran gamla vagn när Oliver är på dagis och när han ändå inte vill åka vagn så mycket.

Hittade den här.. och vi funderar stark på att köpa en Babytravel








vecka 30


Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i tredje trimestern. Titta in!

Nu är bebisen drygt 39 cm lång. Ökningen i längd saktar snart av, men bebisen kommer att fortsätta lägga på sig vikt ända fram till födseln. Förmodligen väger den ungefär 1,3 kg nu.

Lungor och matsmältningssystem är nu nästan färdigutvecklade och bebisen fortsätter att blinka. Den kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset.

En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen ”ute” i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot – nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän kring åttaårsåldern. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt där inne.

Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

vecka 29


Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i tredje trimestern. Titta in!
Nu väger bebisen dryga kilot och är ungefär 39 cm lång från topp till tå. Hos pojkar börjar testiklarna sin resa från sitt ursprungliga läge nära njurarna till pungen. Flickors klitoris sticker ut mer än den kommer att göra från de sista veckorna innan födseln, då den göms bakom de inre blygdläpparna.

Bebisens huvud växer och hjärnan utvecklas och växer snabbt. Nästan alla bebisar reagerar på ljud och ljus vid 30 veckor.

Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen. Skelettet byggs upp nu, liksom hjärnan, musklerna och lungorna. Ta en titt på vår guide till bra kost för att se till att du får alla de vitaminer och mineraler du och bebisen behöver.

Vecka 28


Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i tredje trimestern. Titta in!

Den här veckan väger bebisen drygt ett kilo och är ca 38 cm lång från topp till tå. Ungefär vid den här tiden kan bebisen öppna ögonen och vrida på huvudet och en stark ljudkälla lyser på utsidan. Den blinkar med ögonen och har ögonfransar

Underhudsfettet bildas och skelettet utvecklas, även om det fortfarande är mjukt och böjligt. Benstommen hårdnar inte ordentligt förrän efter födelsen.

Nu ligger slutspurten framför dig. Den tredje och sista trimestern börjar kring vecka 29 och pågår till vecka 40 (och ibland längre). De flesta kvinnor ökar i vikt med ungefär 5 kg denna period.

Det kan kännas som om du varit gravid i evigheter nu och samtidigt kan man känna oro över förlossningen. Gör en lista över saker du behöver förbereda och sysselsätt dig med den, om du behöver distraktion! Du kan börja titta på namn till bebisen och tänka på livet efter förlossningen.

Läs vår amningsguide för de första sex veckorna.

RSS 2.0