Ja.. jag skriver inte så mycket..

Nja.. här händer det inte så mycket..
Tiden rullar på.. jag mår prima.. och jag går in i vecka 18 nu.. börjar närma oss vårat RUL 8-dec.
Ska bli kul.. och jag tror.. vi ska kolla könet..

Vi gjorde inte det med Oliver.. och det är jag glad för.. även om jag va totalt säker på att han skulle bli en tjej..
Jag va helt övertygad om att som mamma.. att man kunde känna det på sig..
Men samma sek Oliver va ute va jag sååå glad att han blev en kille.. skulle aldrig vilja ha en tjej ist för Oliver.

Men så tänkte jag att det här gången kanske det skulle va kul att kolla va det blir..

Men har verkligen inte bestämt oss...Tommy vill nog inte kolla...
Så jag får se hur vi gör.. det är ju inte ens säkert man kan se när man väl kollar.







vecka 18..17+1


moderkaka ben öra

Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i andra trimestern. Titta in!
Nu är bebisen ungefär 12 centimeter lång i sitthöjd och väger knappt 200 gram. Bröstkorgen rör sig ut och in vid andning (även om det är fostervatten som bebisen 'andas'). Blodkärl syns fortfarande genom den tunna huden och öronen har flyttats dit de ska sitta, men de är ännu lite utstående.

Du erbjuds en ultraljudsundersökning i andra trimestern (vilken ofta sker ungefär nu) för att bedöma fostrets tillväxt och utveckling och se om förlossningsdatumet stämmer.

Denna undersökning är för de flesta första gången de ser sin bebis. Det kan kännas stort att se den sparka, böja sig, sträcka på sig, rulla runt och till och med suga på tummen. Gå tillsammans om det är möjligt och be om bilder!

Om du väntar en flicka, så kan det vara intressant att veta att hennes slida, livmoder och äggledare nu finns på plats. Om du väntar en pojke, så är de yttre könsorganen tydliga. Men det går inte nödvändigtvis att se bebisens kön - en del verkar vilja behålla det för sig själva genom att inta positioner som gör att det inte syns.

Om du väntar tvillingar, kan du läsa mer om det här.

Nu kan du börja känna dig yr om du ligger på rygg, så försök ligga i sidläge eller åtminstone lutad åt sidan lite. Orsaken till yrseln är att livmodern kan trycka på venen som för blod tillbaks till hjärtat. Använd gärna kuddar som stöd mellan benen, under höften, eller bakom ryggen om du tycker det känns skönt.

Vecka 17.. 16+2


navelsträng
öra armbågsled

Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i andra trimestern. Titta in!

Nu är bebisen ungefär 11 centimeter lång i sitthöjd och väger cirka 140 gram. Skelettet består mest av ännu mjukt och böjligt brosk, men det kommer att hårdna gradvis. En skyddande substans som kallas myelin börjar nu omsluta ryggmärgen. Svettkörtlar utvecklas över hela kroppen.I takt med att bebisen blir större och starkare, så blir navelsträngen - livlinan till moderkakan - också kraftigare.

Din växande livmoder påverkar din balans och det kan kännas lite ostadigt. Var lite försiktig och känn efter om det verkligen är skönt med höga klackar nu. En liten klack kan vara skönt, men lyssna på din kropp. Är det svårt att komma till ro i sängen? Läs våra sömntips för andra trimestern.

Vecka 16.. 15+2


Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i andra trimestern. Titta in!

Nu är bebisen ungefär lika stor som en avokado, kring 10 cm lång i sitthöjd och väger cirka 100 gram. Under de kommande veckorna kommer en växtspurt äga rum, då bebisen dubblar sin vikt och blir längre.

Bebisar är lekfulla både i och utanför magen. Din bebis har kanske upptäckt sin allra första leksak – navelsträngen – som kan vara rolig att dra i och klämma på. Även om bebisen ibland kan klämma tillräckligt hårt för att minska syretillförseln, behöver du inte vara orolig för att den ska hålla tag så länge att det orsakar skada.

Bebisen håller huvudet mer upprätt nu och ögonen sitter närmare varandra. Cirkulationssystemet och urinvägarna fungerar som de ska och bebisen drar in fostervatten i lungorna och andas ut det igen. Fostervattnet och fosterhinnorna fungerar också som en vätskefylld 'kudde' som skyddar bebisen inne i livmodern.

Ibland kan det göra ont i sidorna av kroppen när du gör plötsliga rörelser. Ligamenten på båda sidor av livmodern och bäckenet sträcks i takt med att bebisen växer. Det är helt normalt, men om det inte ger med sig utan fortsätter några dagar, eller förvärras, bör du prata med din barnmorska.

Här kan du läsa en guide till bra kost inför nästa stadium av din graviditet.

Svaren på KUB-testet

Jaa.. då fick vi svaren på KUB-testet.
Och det va som vi trodde.. våran lilla knodd har en låg risk.. och bebisen fick en risk på 1:20000

Vilket känns kanon!






Vecka 15..14+2


Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i andra trimestern. Titta in!

Fast du förmodligen har ökat i vikt med 2,5 – 4,5 kg, så väger din bebis bara cirka 70 gram. Den är nu knappt 10 centimeter lång i sitthöjd. Du märker säkert inte av det, men bebisen har förmodligen hicka ganska ofta. Den kan hicka innan den kan andas. Bebisen gör inga ljud innan födseln, eftersom luftstrupen är full av vätska istället för luft.

Nu håller benen på att växa om armarna i längd, fingernaglarna är helt formade och alla leder och lemmar är rörliga. Eventuellt går det att se vilket kön bebisen har med ultraljud nu, eftersom de yttre könsdelarna utvecklats så pass att en ultraljudstekniker kan se dem med lite tur.

Mitten av graviditeten är en bra tid att börja motionera. Läs om träning när du är gravid så får du både idéer och goda råd.

Om det känts lite abstrakt att vänta barn, så känns det snart verkligare när du kan känna bebisens rörelser för första gången. De flesta blivande mammor känner fosterrörelser mellan 16 och 20 veckor. Du som varit gravid förr kommer förmodligen att känna dem tidigare. Det du kanske tror är gaser i magen kan vara bebisen som gymnastiserar! Tala om för barnmorskan när du känt bebisen röra på sig för första gången.

Vecka 14..13+1


arm livmoder
Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i andra trimestern. Titta in!

Nu är bebisen ungefär 8 centimeter lång och väger cirka 40 gram. Nu växer kroppen fortare än huvudet. Denna vecka kommer den papperstunna huden att täckas med den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och vanligtvis försvinner innan bebisen föds. Ögonbryn börjar växa och huvudet kan vara täckt med dunigt hår, men det är svårt att förutse hur ditt barns hår kommer att se ut efter förlossningen.

Impulser från hjärnar gör att fostret tränar sina ansiktsuttryck. Från och med den här tiden kan fostret gripa, kisa, rynka på ögonbrynen och grimasera. Det kanske till och med kan suga på tummen. Njurarna utsöndrar urin, som fostret kissar ut i fostervattnet. Detta fortsätter under hela graviditeten.

Alla erbjuds ultraljudsundersökning mellan vecka 13 och 20. Mellan vecka 11 och 13+6 kan man i vissa delar av landet göra en specialundersökning som kallas nackuppklarning (eller NUPP) om man är 35 eller äldre, eller har kromosomskador i släkten. NUPP kan kombineras (KUB eller CUB) med s k serumscreening (biokemisk screening eller Köpenhamnsprov). Från vecka 14 kan man fortfarande göra serumscreening, men inte NUPP.

NUPP, KUB och serumscreening är tester som ger en uppskattning av hur stor risken är för Downs syndrom eller annan kromosomskada. En beräknad hög risk kan tjäna som underlag för att överväga fostervattensprov. Du som är över 35 kan läsa vår artikel om hur ålder påverkar graviditeten.

Vi va på KUB-test

I fredags va vi på KUB-test.. och fick se lilla bebisen... sååå mysigt!


Vi va på Liljeholmen på en privatpraktik.. och jag kan varmt rekommendera dom.

Det va tända ljus.. och allt va så mysigt..

Vi ska dit igen på vårat 18v ultraljud i början på dec.

Bjuder på ett litet video klipp på underverket.

klicka på bilden för att se filmen


RSS 2.0